Have any questions?
+44 1234 567 890
Informele samenwerking in Eurode
In 1991 ondertekenden de twee gemeenteraden van Kerkrade en Herzogenrath een intentieverklaring dat zij de grensoverschrijdende samenwerking wilden intensiveren op alle terreinen waar dit mogelijk en verstandig leek. De basis voor deze samenwerking was een eerder gemaakt ruimtelijk-economisch basisplan, een coproductie van een Duits en een Nederlands adviesbureau. Dit basisplan diende jarenlang als leidraad voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen beide steden, waardoor dit plan de naam “Rode Bijbel” kreeg. Het plan bestond onder meer uit een projectprogramma met zeven projectmodules. Veel van deze projecten in het basisplan zijn inmiddels uitgevoerd en details hiervan zijn al besproken (Nieuwstraat/Neustraße) of komen later aan de orde.
Quelle/Fotograf: Unbekannt
In de jaren 1992 tot 1997 vond het grensoverschrijdend overleg plaats in twee organen. De min of meer alledaagse onderwerpen werden behandeld op basis van interne bestuursvergaderingen, die meestal werden bijgewoond door de twee burgemeesters, de stadsdirecteur en de gemeentesecretaris. Daarnaast vond regelmatig overleg plaats in de zogenaamde Eurode-commissie, waarin de adviseurs van de besturen een ontmoeting hadden met de fractievoorzitters van beide gemeenteraden. Hoewel deze samenwerking buitengewoon effectief was, was het nog steeds informeel van aard, wat het contact met instanties op hoger niveau, zoals staats-/provinciale, federale/koninkrijks- en/of agentschappen van de Europese Unie natuurlijk bemoeilijkte.
Alleen het Verdrag van Anholt bood de spelers in Eurode de mogelijkheid om over te stappen op publiekrechtelijke samenwerking.
In de loop van 1997 werden de hiervoor nodige voorbereidingen getroffen.